Москов, спешната помощ, гетата и отговорността

След поредното насилие от цигани (пардон, да сме политически коректни – роми) над лекари от спешна помощ, министър Москов взе решение, което всички обсъдиха и най-толерантните партии и организации се скъсаха да оспорват. Но той направи нещо повече.

Това ще са решения, за които отговорността ще бъде моя и на ресорния зам. министър…

Дами и господа, свалям шапка на министъра! Защото, моля, припомнете ми кога за последен път висш държавен служител публично е казал – АЗ решавам еди-какво си, защото така и така, и АЗ нося отговорност за това. Припомнете ми кога за важно решение от обществено значение някой с подобен (или дори по-нисък) ранг не си е измил ръцете с безлични изказвания в пространството (“трябва да”, “ще се направи”) и е оставял нещата на размитата и безименна групова безотговорност.

По останалото. Първо, ето какво каза самият здравен министър Петър Москов:

Petar Moskov:

Само за последните 24 часа има два нови случая на нападене и побой над лекари от Спешна помощ. Рецидивист от Исперих и група цигани от Радомирско са новите звезди…
До тук с приказките за това кой какви права имал и с призивите и обещанията да не правим повече така! Ако някой е избрал да живее и да се държи като скот, получава и правото да бъде третиран като такъв. Всъщност дори дивите животни разбират когато искаш да им помогнеш и не нападат…
От утре, навсякъде където е имало такива инциденти, екипи на СП ще влизат само след постигнато споразумение с местните “лидери на мнение” на общността за персонализирана отговорност за поведението на въпросната популация или с екипи на полицията. Когато е възможно и както е възможно.
С нарочна моя заповед ще сваля отговорността за тези решения от регионалните центрове и екипите. Това ще са решения, за които отговорността ще бъде моя и на ресорния зам. министър Д-р Шарков.
А иначе след днешният ден статистиката е: от началото на 2014г. нападенията над екипи на СП са 226, от тях 175 са в цигански махали.Казвам фактите такива каквито са, моля не очаквайте от мен “политическа коректност” по темата.

Ето и какво (правилно) забеляза и Асен Генов:

Хайде и аз, след два дни на МЪЛЧАЛИВ размисъл, да попитам: кои точно думи на Petar Moskov скандализират част от обществеността, основно, вляво в политическия спектър? Кои думи на Москов са “противоконституционни, дискриминационни и противоречащи на Хипократовата клетва”?

Тези: “Не разделям престъпността на етноси, но очевидно тук има проблем, който трябва да се реши…” Или ” лидерите на ромските общности, които търсят правата си и през политици и медии, да поемат ангажимента да гарантират безопасността на екипите на спешната помощ…” Или може би “Нямам задължението да осигурявам правото на някой да бие лекари…” Или пък тези: „Дълбоко се съмнявам че екип на София-област ще пътува до Ботевград, когато кметът не е там да гарантира сигурността. Не може в село Врачеш да бият екип с част от мотор. Това са цигански банди, бесен съм. Не е достатъчно да бъдат съдени, не може местната власт да не гарантира сигурността на моите лекари…” Или “Никой не може да бие лекарите ми…” Или вероятно тези: “3/4 от насилието над лекари се случва в ромските махали…” Или това, че “социалното неравенство не поражда специални права да биеш лекари и полицаи…”

Кое е “противоконституционно, дискриминационно и в нарушение на Хипократовата клетва”?

И ще допълня отново — расизъм ли е, ако кажа: Има хора, които крадат ток при 20 хиляди лв. дългове към “енергото” и неедонократно са им спирали тока, а те се прикачват саморъчно? Ксенофобия ли е да признаеш, че дори патрулките не са в безопасност в някои “квартали”? Или е расизъм това, че инкасаторите също не могат да отчитат тока в някои “квартали” без полицейска охрана?

За финал ми позволете да припомня. Основата на държавата е спазването на даден ред. Спазването на договорката, че правата са в комплект със задължения. И хич не ми пука кой от какъв етнос е. А сега ще се радвам ако и МВР, при 1 млрд. лв бюджет, си свърши работата и реално арестува всички нарушаващи-закона-от-всеки-етнос. О, май ще ни трябва и работеща прокуратура и съдебна система за тази цел. 🙂

1 thought on “Москов, спешната помощ, гетата и отговорността

  1. Pingback: Расизъм vs. толерантност

Leave a Reply

Your email address will not be published.