За “нуждата” от гей парадите

В България имаме (вече традиционен) ежегоден парад на гейовете, лесбийките и всички с различна сексуална ориентация. Те показват присъствието си, за да получат право на зачитане и т.н. Много хора ги мразят, а много други ги подкрепят, защото “различните не са приети в обществото”. Защото те имат право да афишират присъствието си, за да получат своето приемане.

Нека обясня защо това НЕ е вярно. Защо проблемът не е в (не)приемането, а в самите паради.Причините, лично за мен, са две.

1 – Сякаш самите хомосексуалисти не са разбрали, че обществото вече ги е приело, поради което не е необходимо да манифестират присъствието си.
Напротив, вече стават досадни с редовното акцентиране, че ги има и че са гейове. ОК. Но така те се самоопределят единствено като такива. Някой да има проблем с Фреди Меркюри, Джордж Майкъл или Елтън Джон заради това, че са хомосексуалисти? Не, това при тях не е от значение. Те са музиканти, правят музика. Тя е определящата при тях. На парадите хората не се самоопределят с нищо друго освен със сексуалната си ориентация. Ами, да направим летен парад за ядящите пъпеши вместо диня?

2 – Крайните елементи, които са изключително (до степен на физическа агресивност) против хомосексуализма, всъщност имат проблем по принцип. Само обектът, целта на техния проблем (върху която фокусират недоволството си) се сменя периодично – гейове, бездомни кучета, противников футболен отбор, нещо друго. Никога не съм срещал човек, който да има проблем единствено и само с гейовете. Да, в държавата ни има безкрайно много проблеми. Но има милиард неща, които са по-смислени от плюенето срещу хомосексуалистите.

Скъпо “общество”, за да дадете повече “приемане”, помислете защо има групи хора, които ръсят омраза, вандалщина и т.н. навсякъде, където минат. Те са тези, които се нуждаят от терапия. Заравянето на главата в пясъка не променя факта, че те съществуват. Там е голямата болка, която никой не чува – всеки, който някога е бил нараняван дотам, че да започне да “отмъщава”, да излива обратно същото срещу който му се стори подходящ виновник.

Дами и господа, лесбийки, гейове, транссексуални и ако щете изчанчено-сексуални, нямате никаква нужда от повече паради, за да ви приемат. Покажете, че допринасяте за обществото. Това е напълно достатъчно.

1 thought on “За “нуждата” от гей парадите

Leave a Reply

Your email address will not be published.